Pověs si svou budku

      Sešel se rok s rokem a opět nastal termín celorepublikové akce České rady dětí a mládeže »72 hodin«.
Na letošní rok jsme se zapojili s akcí, kdy jsme natírali a trochu i uklízeli…

      Na letošních »72 hodin« jsme si připravili ptačí budky. Plán byl prostý: v soboru se sejdeme, budky natřeme, natřeme hlavní bránu, večer si sedneme kolem ohně a v neděli ráno vyrazíme budky rozvěsit.
sobota
      Ve tři hodiny, jak jsme byli domluveni, jsme se postupně scházeli a nakonec nás bylo celkem sedm – z dvanácti v současné době v dětském oddíle aktivních to není špatné číslo.
      Připravili jsme si v klubovně stoly – pokryli je papírem – přinesli barvy a štětce a začali s natíráním. Šlo nám to vcelku od ruky, takže jsme měli brzy hotovo. Potom jsme se rozdělili na dvě skupiny, jedna část natírala hlavní bránu, a druhá skupina dělala pořádek kolem ohniště a chystala dřevo. Později se k nim připojil i ten, který měl za úkol napsat na budky čísla. Tak si každý tu svou, až bude pověšena, pozná.
      Když se sešeřilo začali jsme se zapalováním ohně. První »ohnivák« oplýval sebejistotou, ale jeho snažení k cíli nevedlo. Pak nastoupil druhý, který si dal poradit a oheň po chvíli zapálil. Inu, když nemáte chrastí a není moc sucho, musíte mít těch třísek dostatek. Pak jsme opékali špekáčky a chleba, zpívali a povídali si.
      Večer jsme hráli deskovou hru OSTROV, která ukáže, kdo by se zachránil, kdybyste se ocitli na potápějícím se ostrově. Potom jsme se uložili ke spánku a postupně usnuli.
neděle
      Ráno jsme vstali, vyšli před klubovnu a tam si provedli krátkou rozcvičku. Potom jsme uklidili spaní, připravili stoly a posnídali.
      Před tím, než jsme vyrazili, jsme si udělali společnou fotku. Naše cesta vedla Paléskem, kde jsme si vždy vyhlédli pěkný strom a na něm jednu z budek umístili. S sebou jsme si nesli horní část žebříku, která nám chvílemi usnadnila přístup na stromy a tak jsme neměli s věšením větší potíže.
      Došli jsme až k (pro nás) známé bráně skladu a vydali se podle GPS na místo souboje se skřety. Po cestě jsme umístili předposlední budku, pak zkontrolovali oddílovou kešku a pověsili budku poslední.
      Počasí bylo nádherné. Ještě jsme posvačili a pak se vydali zpět ke klubovně. Protože jsme se strategicky sbalili už před snídaní, byli jsme po návratu za chvíli hotovi a mohli se vydat na nedělní oběd domů…

© 2015 AVZO Stará Bělá p.s.